piątek, 14 marca 2014

Sałatka na gastrofazę...

A teraz z trochę innej beczki, i o dziwo nie chodzi o śledzie, ale bardzo blisko. To co łączy wszystkich studentów - czyli gastrofaza, ale żeby nie było za ciężko proponujemy szybki przepis na sałatkę z tuńczykiem. W ramach oszczędności studenckich z pomocą przychodzi nam dyskont Biedronka, gdzie kupimy potrzebne nam składniki po niższych cenach.

Lista zakupów:
  1. Tuńczyk w sosie własnym - 5,39
  2. Kukurydza słodka             - 2,25
  3. Ryż Biały                         - 1,69
  4. Ogórek zielony                 - 1,89
  5. Majonez (u mnie Winiary)  - 7,49
     RAZEM                               = 18,71 zł
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym ( najlepiej w kawałkach)
- puszka kukurydzy słodkiej
- jeden średni ogórek
- 2 torebki ryżu
- ok. 2-3 łyżek majonezu ( jak kto lubi)
- sól i pieprz (do smaku)


Krok 1. Gotujemy 2 torebki ryżu w lekko posolonej wodzie przez ok. 15 minut. Następnie do odcedzamy, wrzucamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.


Krok 2. Odcedzamy kukurydzę i w rzucamy do miski z ryżem.
Krok 3. Obieramy ogórka, kroimy go w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.


Krok 4. Dodajemy odcedzonego tuńczyka do pozostałych składników.


Krok 5. Dodajemy ok 2- 3 łyżek majonezu, w zależności ile kto lubi. Do tego jeżeli chcemy trochę pieprzu i soli


Krok 6. Mieszamy wszytko razem. Gotowe ! Enjoy!




2 komentarze :

  1. Można jeszcze dodać drobno posiekaną, niewielką cebulkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda! I będzie jeszcze pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie nam miło, jak podzielisz się swoimi uwagami :)