Tak jak obiecałam, zapraszam Was na pierwsza
część mojego cyklu o polowaniu na restauracje. W tym tygodniu rzucimy się w
pogoń za hamburgerem doskonałym. Kto z Nas nie chciałby się znaleźć w Ameryce i
spróbować ociekającej tłuszczem, półkrwistej wołowinki podanej w bułce z
sezamem i warzywami? Kilka miesięcy temu
łódzkie restauracje wyszły na przeciw moim oczekiwaniom.
Pierwsza restauracja w której znalazłam
swojego idealnego hamburgera znajduje się na ulicy Piotrkowskiej 85. Mowa tu o
Jerry's Burger, gdzie najpierw zauroczyło mnie wnętrze, dzięki któremu poczułam
się jak w prawdziwym amerykańskim barze. Klimat niczym z filmu oraz iście
amerykańskie jedzenie, bo o tym tu mowa.
Burgery (i nie tylko, ale o tym opowiem
następnym razem) od klasycznych, tych z podwójną ilością mięsa (mięsożercy górą),
do tych dla prawdziwych smakoszy (puree z mango lub krewetkami) czy wegeterian (
kotlet z tofu lub cukini). Flagową potrawą Jerry's Burgera jest właśnie Burger
a jego ceny w zestawie z frytkami i sałatką coleslaw wahają się w granicach
18-24 zł. Polecam to miejsce fanom Ameryki i Pin- up girls, którzy lubią zjeść
dobrze zrobią wołowinę (a na deser prawdziwe pancakes :D )
Kolejne miejsce to Byk Burger na ulicy
A. Struga 7. W ich menu znajdziemy potrawy z prawdziwej wołowiny. Oprócz
doskonałych Burgerów, w menu mamy też grillowane steki wołowe. Możemy wybierać
sobie ilość mięsa w klasyczny burgerze, dla tych którzy nie lubią czerwonego
mięsa restauracja wychodzi z propozycją Chicken Burgera. Jest również wybór
Burgerów z serami pleśniowymi oraz te zachowane w greckiej, meksykańskiej czy
wegetariańskiej kuchni ( kotlet z ciecierzycy).Ceny wahają się od 17,99- 34.99
zł za Burgera.
Ostatnim miejscem o którym chciałabym
wam wspomnieć jest restauracje znajdująca się na OFF-ie na ulicy
Piotrkowskiej138/140 i choć sama nazwa nie do końca mówiła o tym, że mogę zjeść
tam doskonałego Burgera, ku mojemu zdziwieniu tak się stało.
Restauracja to
Drukarnia Skład Wina & Chleba, w jej menu znalazłam prawdziwą perełkę wśród
mięsa wołowego czyli wołowinę z krów rasy Angus (mięso jest niezwykle kruche i
delikatne, a na dodatek tak aromatyczne, że nie musi być doprawiane). Do tego
jest również klasyczna, drobiowa czy wegeteriańska wersja ( kotlet z fasoli).
Wszystkie Burgery serwowane są dodatkowo w świeżo wypiekanej na miejscu bułce i
podawane z frytkami. Jak się okazuję przyjemnym zaskoczeniem okazały się
również ceny od 10zł do 20zł.
Serdecznie polecam.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Będzie nam miło, jak podzielisz się swoimi uwagami :)